Om föreningen

Svenska Textilkonstnärer som tidigare hette Västsvenska Mönster- och Textilkonstnärer (VMT) är en ideell, opolitisk förening bildad 1959 som firade 60 år 2019. Vårt främsta syfte är att visa och sprida kunskap om samtida textil konst samt främja kontakten mellan kollegor. Med vår verksamhet, utställningar, möten och kurser, vill vi stödja och uppmuntra varandra till textilt skapande och utveckling. Föreningen har sitt säte i Göteborg men är öppen för alla yrkesverksamma textilkonstnärer i hela landet. För närvarande har föreningen c:a 100 medlemmar.

Svenska_textilkonstnarer_Om oss_1

Fotograf: Gert Germeraad

ALL TID TEXTIL - ett 60-årigt jubileumsfirande

När vår förening, med det tidigare namnet Västsvenska Mönster- och Textilkonstnärer (VMT), firade 60 år 2019 ställde vi ut på Rydals museum med temat ALL TID TEXTIL. I vår jubilumskatalog skrev konstvetaren och designkritikern Boel Ulfsdotter i förordet om vår förening:

Även om VMT sedan länge har insett betydelsen av att visa upp sig och gjort det med bravur genom åren, hänger dess överlevnad inte enbart på denna flitighet. Jag menar istället att den avgörande faktorn har varit föreningens generösa förmedling av textilens möjligheter och dess beständiga taktila och materiella värden genom åren. Under senare tid har inriktningen mot en mångfald konstnärliga uttryck i denna mening varit direkt avgörande för att uppmärksamma betraktaren/brukaren just på materialets inneboende rikedom. En förening som denna vidareutvecklas härigenom, samtidigt som den inspirerar omvärlden.

svenska_textilkonstnärer katalog ALL TID TEXTIL
Katalog från vår 60 års-jubileumsutställning, Rydals museum 2019

Bli medlem

För att söka medlemskap i Svenska Textilkonstnärer fordras examen med textil inriktning från HDK, HDK Steneby, Konstfack, Textilhögskolan, Beckmans eller likvärdig utbildning inom de senaste 10 åren. Medlemskap kan även sökas genom arbetsprover och dokumenterad konstnärlig verksamhet. Vill du bli medlem skickar du ett mail som innehåller din CV, foto av 3–5 aktuella verk, samt en text som beskriver din textila verksamhet. Skicka in din ansökan om medlemskap till info@svenskatextilkonstnarer.se och märk mailet “MEDLEMSANSÖKAN”.

Svenska_textilkonstnarer_Om oss_2
Svenska_textilkonstnarer_Om oss_3
Svenska_textilkonstnarer_Om oss_5

Genom att besöka eller använda denna webbplats godkänner du dessa användarvillkor och vår integritetspolicy. Om du inte godkänner dessa användarvillkor och vår integritetspolicy bör du inte använda denna webbplats.  Mer info

Rulla till toppen